Z-Free oli hyvä muistutus taas siitä mikä oikeasti liikuttaa

Zodiakin Z-free harkoissa päästiin mielenkiintoisiin keskusteluihin harjoitusten jälkeen. Harkat oli avoimet kaikille tulla puhumaan, kysymään, ehdottamaan tai vain katsomaan miten tanssiteosta tehdään käytännössä. Aika yllättäviin tilanteisiin kannattaa siis varautua jopa sitten itse esityksissä, kun jo nyt yleisöstä katsoja pomppasi pelastamaan esiintyjää erääseen kohtaukseen. Aika hämmentävä tilanne, mutta todella hyvä kohtaus siitä tuli. Se, mikä liikutti, oli tilanteen aitous ja jollain tapaa tilanteen emotionaalinen alastomuus. Tapahtui jotain, jota ei osannut odottaa ja se loi herkullisen ja samalla häkellyttävän tilanteen. Keskustelussa sitten avattiin sitä mitä tapahtui harjoitustilanteessa, katsojissa, esiintyjissä ja miksi. Tämä oli niin hyvä sukellus joka tuotti aivan uuden näkökulman prosessiin. Kiitos.

Tekeillä oleva uusi esitys saa inspiraationsa Günter Grassin romaanista Peltirumpu (työnimi). Esityksen pohjatyötä alettiin tekemään taiteellisen työryhmän kanssa lokakuussa 2013 kahden viikon työperiodilla Suvilahdessa. Esityksessä käsitellään mm. omaan kehoon kohdistuvaa vallan käyttöä ja aikuiseksi kasvamisen problematiikkaa.

Mitä meidän ruumiimme kertoo yhteiskunnasta jossa asumme?

Miten post traumaattiset sotakokemukset vaikuttavat perheiden tunnedynamiikkaan?

Miten puhumattomuus ja vaikenemisen kulttuuri vaikuttaa lapsiin, aikuiseksi kasvamiseen ja meihin aikuisiin?

Mitä on anorexia ja bulimia?

Valtaa hallita kaaosta hallitsemalla meidän kehojamme.

Haluan esityksessä käsitellä aikuiseksi kasvamisen vaikeutta mm. syömishäiriöiden kuten bulimian ja anoreksian kautta sekä pohtia miten nykyperheen tunnedynamiikkaan vaikuttaa käsite "toisen ja kolmannen polven sotalapsi". Miten omaan kehoon ja mieleen kohdistuva vallankäyttö on suhteessa yhteiskuntaan, jossa elämme? Esityksessä käsitellään yksilö- ja yleishistorian vaikutusta siihen, keitä me olemme - juuri nyt. Esim. pakolaistaustaiset perheet, tämänhetkinen Syyrian tilanne, tämänhetkinen Ukrainan tilanne, Suomen maahanmuuttopolitiikka ja sen syyt ja seuraukset tässä ajassa. Mistä koostuu itsenäisyys, integriteetti, minuus?

Kuvat on kahden viikon harjoitusperiodilta Suvilahdesta lokakuussa 2013.