KAIKKI VAIKUTTAA - Raaka-aineet osa 3 (demo)

Koreografi Arja Tiili

Ohjaus Arja Tiili ja Teemu Mäki

Esiintyjät Kaisa Niemi, Arja Tiili, Petri Kanerva ja Jani-Matti Salo

Valosuunnittelija Jani-Matti Salo

Äänisuunnittelija Kasperi Laine

Musiikki teokselle Kasperi Laine

Muu musiikki Dshingish Khan (Dshingish Khan), Frederik (Volga) ja Geto Boys.

Videot: Teemu Mäki

kesto (min) 45

Kantaesitys 5.8.2010 Kiasma teatterissa.

Kolmannessa ja viimeisessä osassa Raaka-aineet trilogiassa United Snakes- kollektiivi siirtyy henkilökohtaisesta globaaliin. Esityksen aihe on valta, vallankäytön, oikeudenmukaisuuden ja riiston muodot sekä määritelmät. Työryhmä kysyy: "Minkä vallan kohteena olen?" ja "Mitä valtaa minulla on?" Esityksen raaka-aineiden listalla on mm. sotatilastotiedettä, breikkausta, dokumenttivideoita Moskovasta, Helsingistä ja Tšetšeniasta, räppiä Lappeenrannasta, discotanssikoulua kultaiselta 70-luvulta ja John Oswaldin musiikkisilppua 90-luvulta.

Teosta tehdään viiden kahden viikon työpajajaksoissa. Lopullinen ensi-ilta on kesällä 2011. Prosessinomaisessa työtavassa työryhmä ideoi teosta menemällä omalle epämukavuusalueelleen. Kontrollista luopumisella ja tietoisella itsensä horjuttamisella tavoitellaan luovaa dynaamista epätasapainoa ja ennakoimatonta lopputulosta. 

“United Snakes -ryhmä toi Kiasma-teatterin näyttämölle väkevän kannanoton keskusteluun vallasta: väkivallan kierre on saatava loppumaan!

Tosin tämä on vasta keskustelun alku, sillä Kaikki vaikuttaa – teos on demovaiheessa ja kokonaisuus valmistuu ensi kesäksi. Mutta: jo nyt ihokarvat olivat pystyssä ja pala kurkussa, kun eri alojen taiteilijoista koostuva komppania haastoi katsomon ajattelemaan vallankäyttöä.”

“Onnistunut dramaturgia tihentää puristavaa tunnetta loppua kohden, jolloin kukaan katsomossa ei varmasti ole ilman mielipidettä. Niiden joilla on ääni ja mahdollisuus puhua, on inhimillisyyden ja ihmisyyden nimissä käytettävä ääntään. United Snakes -ryhmä tekee sen: se ei vain puhu, vaan kertoo, julistaa ja huutaa meidät ihmiset heräämään.”

- Helsingin Sanomat; Mika Saarelainen 7.8.2010

“Urb-festivalen har verkligen etablerat sig som en viktig scen för dansverk av en speciell typ, som inte alltid får njuta av annars.----- Demor brukar vara spännande att följa med – I bästa fall kan man tillåta sig att modigt hantera ett spretigare material då inte allting måste vara slutgiltigt och finslipat. Denna gång arbetade man kring temat makt med hjälp av text, videosnuttar och en charmig rap.”---Arja Tiilis stil att hantera nutidsdansen med humor och stark scennärvaro har jag alltid gillat, liksom de “referenser till populärkulturen” som hon enligt programbladet tycker om att leka med, denna gång fick bland annat Åke Blomqvists legendariska discoundervisningsnutt vara med på ett hörn.”

-Huvudstadbladet; Tove Djupsjöbacka 7.8.2010